Historie van het landgoed • Landgoed Duivenvoorde ontleent zijn naam waarschijnlijk aan twee vroegere waterlopen, genaamd de 'Duve' en de 'Voor'. Het kasteel staat tussen de oude loop van deze stroompjes. In 1226 wordt al melding gemaakt van 'Duvenvoirt'. Het woonhuis was toen nog een eenvoudige woontoren, de 'donjon'. Resten van de vierkante donjon zijn nog in de bebouwing aanwezig. In 1631 kreeg het kasteel zijn huidige uiterlijk.

  Vroege 17de eeuw - vierkante tuinaanleg

  Het park van Duivenvoorde kent een eeuwenoude historie. De vroeg bekende vermelding van een tuinaanleg om het huis dateert van 1615. Op een kaart uit die tijd is te zien hoe het oude Duivenvoorde in de gracht ligt, omgeven door een rechthoekige aanleg met vermoedelijk een moestuin en boomgaarden. Het geheel is omzoomd door sloten, lanen en singels.

  Midden 17de eeuw - verfraaiing tuinaanleg
  Vanaf 1646 was Arent VIII van Wassenaer (1610-1681) de eigenaar van Duivenvoorde en hij liet de tuinen binnen de bestaande contouren verfraaien. Met een ophaalbrug werd het in de gracht gelegen huis verbonden met een met bomen beplant voorplein. Aan weerszijden van de gracht bevonden zich tuinen met parterres, bloembedden en moestuinbedden, omringd door weilanden en bouwlanden.

  18de eeuw - Franse baroktuin
  In het begin van de 18de eeuw liet Arent IX van Wassenaer (1669-1721) Franse tuinen aanleggen. Deze tuinen kenden strakke zichtlijnen, symmetrische perkjes, doolhoven en vierkante waterpartijen. De classicistische zandstenen tuinvazen met mythologische scènes op de brug voor het kasteel herinneren nog aan deze Franse baroktuin. Na de dood van Arent IX van Wassenaer werd Duivenvoorde steeds minder frequent bewoond en de tuinen verwilderden.

  19de eeuw - Engelse landschapstuin
  De Franse baroktuin maakte halverwege de 19de eeuw, in de periode dat de familie Steengracht op Duivenvoorde woonde, plaats voor een Engelse landschapstuin. In de jaren 1841-1849 legde de befaamde landschapsarchitect Jan David Zocher jr. (1791-1870) een nieuwe tuin aan. Zocher verwerkte slingerpaden, vijvers, bruggetjes, romantische bospartijen en mooie vergezichten in de nieuwe aanleg.

  21ste eeuw - Hersteld kasteelpark
  Na ruim 150 jaar had het Engelse landschapspark veel aan natuurlijke vitaliteit verloren. Stichting Duivenvoorde gaf daarom landschapsarchitect Michael van Gessel in 2007 de opdracht tot het maken van een parkherstelplan. Boomgroepen, lanen, wandelpaden, gras- en waterpartijen kregen de vloeiende contouren uit de tijd van Zocher terug. Ook zijn er meer wandel- en verblijfsmogelijkheden voor het publiek. Lees meer 

  Ter gelegenheid van dit bijzondere moment is een publieksfilm over het Landschapspark Duivenvoorde gemaakt. 

   

   

   

  Deel deze pagina