Hollands Buiten

 • Hollands Buiten is het merkcollectief waarmee tientallen landgoederen en buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland, waaronder Duivenvoorde, zichzelf bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Deze ‘buitens’ liggen verspreid op een eeuwenoude duinrug, die vanaf Hillegom in het noorden tot Den Haag in het zuiden evenwijdig langs de kustlijn loopt. Ieder landgoed of buitenplaats is uniek: het zijn prachtige plekken vol verhalen die het landschap karakter geven.

  Ligging in het landschap
  Gezamenlijk vertellen deze landgoederen en buitenplaatsen het verhaal van adel en welvarende stedelingen die veelal tijdens de Gouden Eeuw een zomerverblijf buiten de stad bouwden. Toen de handel in de Hollandse steden floreerde werd het voor de ‘gewone burger’ mogelijk te investeren in een buitenhuis. Bij het zoeken naar een locatie werd slim gebruik gemaakt van de strandwallen en -vlaktes in het landschap. Dit was droge zandgrond waar goed op gebouwd kond worden. Ook de trekvaarten waren bepalend voor de ligging van de buitenplaatsen. Via het water konden de bewoners met de trekschuit hun huizen bereiken. Er waren immers nog bijna geen wegen. 

  Groene oases
  Inmiddels ziet het landschap er heel anders uit. De "wildernis" van toen heeft plaatsgemaakt voor steden, wegen en spoorlijnen. Desondanks zijn er opvallend veel buitenplaatsen en landgoederen bewaard gebleven. In het meest verstedelijkte gebied van Nederland vormen ze nog altijd groene oases van rust, waar je tot rust kunt komen en je kunt laten terugvoeren in de tijd. Overal is de bijzondere geschiedenis voelbaar. Niet alleen in de prachtige huizen en historische interieurs, maar ook in de omliggende landschapstuinen en parkbossen. Hollands Buiten brengt je plekken vol verhalen van de vroegere bewoners.

  Over de initiatiefnemers
  Hollands Buiten heeft als doel om de bewoners en bezoekers van Zuid-Holland te laten kennismaken met de landgoederen en buitenplaatsen in hun nabije omgeving, waaronder Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het zijn vaak onbekende plekken die het ontdekken meer dan waard zijn. Hollands Buiten is een initiatief van de erfgoedlijn Landgoederenzone Zuid-Holland en is mede mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland. Het project is uitgevoerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland.

  Terug naar partners

  Deel deze pagina