“Duivenvoorde is uniek; een parel in de Randstad”

Nieuwe directeur Antoinette van Dorssen over kasteel en landgoed
 • “De herfstkleuren in het park zijn zó mooi, echt schitterend, daar kan ik zo van genieten!” Antoinette van Dorssen viel met haar neus in de boter toen zij half oktober te midden van een felgekleurd herfstlandschap begon als directeur op Duivenvoorde. “Voor de toekomst zou ik graag zien dat nog meer mensen op een mooie, passende manier van het park kunnen genieten.”


  Foto: Ton Jelsma

  Alles komt samen op Duivenvoorde
  De Amsterdamse Antoinette van Dorssen, die van huis uit kunsthistorica is, werkte voorheen o.a. als Hoofd Collectiebeheer voor zowel het Scheepvaartmuseum als het Rijksmuseum en als directeur bij Openluchttheater en wandelpark Caprera in Bloemendaal. “Hier op Duivenvoorde lijken al mijn ervaringen en passies samen te komen”, vertelt Antoinette enthousiast. “De historie van het kasteel, de uitzonderlijke collectie en het schitterende landgoed. Ik ben heel blij met deze functie.”

  Inspirerende omgeving
  Inmiddels werkt Antoinette alweer ruim zes weken voor Duivenvoorde. “Het bevalt goed, ik voel me heel welkom hier. Duivenvoorde is zo’n inspirerende omgeving, met leuke mensen, een prachtige collectie en een schitterend buitengebied. Ik heb echt geluk gehad dat ik nog net het staartje van het seizoen mee kon pakken met Halloween, de Kaarslichtrondleidingen en straks Duivenvoorde in kerstsfeer.

  “Ook door alle vrijwilligers ben ik heel gastvrij ontvangen”, gaat ze verder. “Ik kan heel veel van ze leren. Ze kennen het kasteel en de collectie uitzonderlijk goed. En de betrokkenheid is zo groot, dat is een rijkdom.”

  Unieke ensemblewaarde
  “Vanwege de collectie kende ik Duivenvoorde al”, vertelt Antoinette vol passie. “Een prachtige collectie. Een collectie die goed aangeeft hoe families destijds verzamelden. Oog voor de schoonheid van de objecten zie je erin terug. Dat de collectie tot 1960 in de familie is gebleven maakt het uniek. Van kasboeken tot oude kaarten van het gebied en van de familieportretten tot de bibliotheek; alles is er nog.”

  “Maar niet alleen de collectie is bijzonder”, gaat ze verder, “ook het gebouw, met de Marotzaal bijvoorbeeld. Alles vormt zo’n mooi geheel. En dat in combinatie met het buitengebied. Die ensemblewaarde van Duivenvoorde zou ik graag meer laten zien aan het publiek. Duivenvoorde is echt een parel in de Randstad.”

  Toekomstmuziek
  Voor de toekomst zit Antoinette boordevol plannen. “Ik zou graag meer met muziek willen doen; klassieke muziek past hier op Duivenvoorde zo mooi. Dat is echt een droom van me. En meer buitenactiviteiten zodat meer mensen op een mooie, passende manier van het park kunnen genieten.”

  Maar voor nu is Antoinette vooral bezig met het komende seizoen. “We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling Verborgen Verhalen, waarin onderwerpen belicht zullen worden die niet zo snel aan de orde waren of komen. Dat maakt het een verrassende en spannende tentoonstelling, óók voor bezoekers die al eens in het kasteel zijn geweest. Half april opent de tentoonstelling.”

  Frisse neus halen
  “En tot die tijd zijn bezoekers van harte welkom voor een hapje of drankje in de Hof van Duivenvoorde voorafgaand of na een mooie wandeling in het park met gebruik van de app Buiten op Duivenvoorde. Het park ligt er zo fantastisch bij”, zegt Antoinette tot slot. Met een knipoog: “Ik raad iedereen aan om in de kerstvakantie of het nieuwe jaar hier een frisse nieuwjaarsneus te komen halen!”

  Terug naar blog

  Deel deze pagina