De verborgen schatten van Duivenvoorde

Vrijwilliger Peter over het digitaliseren van de keramiekcollectie van Duivenvoorde
 • 3,5 jaar zijn vijf vrijwilligers bezig geweest om de eeuwenoude keramiekcollectie van Duivenvoorde te digitaliseren. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost, maar het resultaat mag er zijn. Vrijwilliger en leider van het project Peter van den Berg: “Ik ben erg blij met het eindresultaat. Dat het nu eindelijk online staat, is de kers op de taart!”

  Bladeren door het Chinese porselein en Delfts aardewerk
  “Ik vind het heel mooi geworden,” vertelt Peter enthousiast. Als coördinator ICT bij Duivenvoorde was hij verantwoordelijk voor het project, dat in totaal door vijf vrijwilligers werd uitgevoerd. “Het uitgangspunt was dat de keramiekcollectie op een eenvoudige manier te raadplegen moest zijn, voor iedereen toegankelijk. Niet te ingewikkeld met allerlei zoekopdrachten.”

  “Het is daardoor heel laagdrempelig geworden,” legt Peter uit. “Je kunt eenvoudig door het Chinese porselein of het Delfts aardewerk bladeren. Ik ben heel blij met het eindresultaat. Toen we begonnen hadden we natuurlijk een beeld van hoe we het wilden hebben, maar het is nog veel mooier geworden!”

  773 objecten geditigaliseerd
  3,5 jaar geleden begonnen de vrijwilligers aan het project. “We hebben eerst gekeken bij collegamusea hoe zij dat aan hebben gepakt. Welke gegevenselementen van het keramiek we vast wilden leggen en digitaliseren bijvoorbeeld. Daar is toen, in samenspraak met de conservator, een draaiboek voor gemaakt.”

  Peter vertelt verder: “Op basis daarvan zijn we met een projectteam van vijf enthousiastelingen alle 773 objecten gaan beschrijven, invoeren in Adlib (collectiemanagementsysteem voor musea – red.), fotograferen en controleren. Mijn taak was het fotograferen van de objecten, soms het invoeren van de gegevens, maar bovenal het maken van de koppeling van Adlib naar de website.”

  Verborgen schatten
  Dat de eeuwenoude collectie van Duivenvoorde digitaal toegankelijk wordt, is al langer de wens van het museum. De portretten werden al eerder gedigitaliseerd. “Het kasteel straalt dan wat meer openheid uit,” vertelt Peter. “Mensen weten vaak helemaal niet wat zich allemaal voor moois in ons museum bevindt. Met zo’n online catalogus kun je daarin een verschil maken. De volgende stap is nu het digitaliseren van de beeldencollectie van Duivenvoorde.”

  Peter is zo lang bezig geweest met de keramiekcollectie van Duivenvoorde, wat is zijn favoriete object eigenlijk? “De gele Yixing theepot met bruine slibvlekken vind ik schitterend. Vooral de kleuren en de vorm, het zou ook vandaag nog ontworpen kunnen worden. Wacht even, dan open ik even de catalogus op de website en laat ik het gelijk zien.” Peter moet lachen. Met een knipoog: “Ja, dat is handig hè!”

  Bekijk de collectie keramiek hier

  Terug naar blog

  Deel deze pagina