Buitenles over bomen en bossen

Groep 5 van Wassenaarse Montessorischool op bezoek bij Duivenvoorde
 • Door: Ria Hoogstraat
  Parkgids

  Bomen en bossen
  Op vrijdag 17 februari kwam groep 5 van de Montessorischool uit Wassenaar op bezoek voor een les over bos. Een leuke juf met 14 kinderen. Eerst een praatje over bos: groeien daar alleen maar bomen? 3 lagen: gras en bloemen, struiken, bomen. Soorten bos: loofbos, naaldbos, gemengd bos. Welke dieren wonen er? Bij elk dier dat hier woont zei ik enthousiast: die hebben we hier ook. Een kind zei: Is dit bos en zo allemaal van u?

  Wandelen en ontdekken
  Toen aan de wandel. Ze gaven hun ogen goed de kost. Maaien ze hier nooit het gras? (pitrus, daar kun je leuk mee vlechten) Wie woont er in het kasteel, een koningin? Bij de Leidse tuin: gaan ze hier een kasteel bouwen?  De eerste bewoner van het kasteel was Dirk van Wassenaar. Heeft die Wassenaar "opgericht"? Een opzoekvraag volgens de juf, ik wist het antwoord niet. 

  Op de foto met vader Jacob
  Wat hebben ze hier veel bruggen! We zochten en vonden de horst van de buizerd (daar komt zeker de naam De Horsten vandaan), verwondering over de dikte van de klimopstam. Een kind wist zelfs te vertellen wat klimop met een boom doet: hij gaat dood door gebrek aan licht. Vleermuiskastjes geteld: 12! Dubbeltelling?  Tussendoor liet ik ze een paar keer een flink stuk rennen, lekker om je energie kwijt te raken. Ze leerden eik, beuk, kastanje en linde herkennen aan de knoppen. We vonden bolsters van de tamme kastanje: van buiten stekelig, van binnen net fluweel. Natuurlijk op de foto bij Vader Jacob, ze telden 11 zonen. Het liep wat uit maar dat vond niemand erg.

  Toen ik na afloop vroeg of dit nu een echt bos was of meer een park waren ze het allemaal eens: het was een park want het is'aangemaakt' en in een bos zijn niet zulke paden en wegen.

  Ik vond het erg leuk om te doen en hou me aanbevolen voor een volgende keer.

  Terug naar blog

  Deel deze pagina