Reislustige Zeeuwse Regenten

Vrijwilliger van Duivenvoorde Irene Storm van Leeuwen schrijft bijzonder reisjournaal
 • De ontmoeting met Irene Storm van Leeuwen op kasteel Duivenvoorde, waar momenteel ‘18de-eeuwse kou’ heerst vanwege winterwerkzaamheden, was een bijzondere ervaring. Tien dagen nadat het eerste exemplaar van haar fascinerend reisboek werd overhandigd aan de commissaris van de Koning in Zeeland, is ze nog steeds in opperbeste stemming met een gevoel van gepaste trots.

  Bijzondere vondst
  Al meer dan 20 jaar werkt Irene met veel plezier en nauwgezet als vrijwilliger in de adelsbibliotheek van Duivenvoorde. In 2000 stuitte zij tijdens het registreren op twee reisjournaals: Londen 1769 en Parijs 1772 opgetekend door Johan Steengracht, waarbij het reisjournaal naar Engeland haar in eerste instantie het meest intrigeerde. Meer dan 100 prenten, losse kaartjes, aantekeningen en theaterprogramma's zaten er keurig bij gebonden. Irene raadpleegde met deze vondst experts op het gebied van persoonlijke manuscripten, die haar stimuleerden meer onderzoek te verrichten. Hoe en met welk vervoer reisde Johan Steengracht samen met drie andere welgestelde Zeeuwse regenten naar Engeland en waar verbleven ze? Het bleek om een bijzondere en luxueuze reis naar de scheepswerven van Portsmouth, Woolwich en Chatham te gaan, waarbij ze overnachtten in goede nog bestaande logementen.

  Van manuscript tot compleet reisjournaal
  Het echte schrijven en onderzoek begon voor Irene pas in het voorjaar van 2014 nadat jhr. drs. Matthijs Snouck Hurgronje het manuscript van de reis naar Londen graag wilde inzien. Als directe nazaat van Isaac en Paul Hurgronje, twee van de meereizende rijke Zeeuwse regenten, werd hij enthousiast en stelde hij voor het manuscript uit te geven vanwege het 250-jarig jubileum in 2017 van het Familiefonds Hurgronje. Twee jaar later, na veel detective- en speurwerk in de archieven van Middelburg, Amsterdam, Den Haag, Londen en Oxford, was de platte tekst klaar. Er werd een ontwerper gezocht en Uitgeverij Verloren, gespecialiseerd in ‘ego-documenten’, zou het reisjournaal met navertelling van de tekst in modern Nederlands gaan uitgeven.

     

  Feestelijke presentatie
  Irene Storm van Leeuwen kan na haar zoektocht in de verschillende nationale en internationale archieven zeer voldaan zijn met het resultaat. De feestelijke aanbieding van het mooie boek in de Abdij van Middelburg op zaterdag 14 januari werd samen met de nazaten van Isaac en Paul Hunronje compleet met een echt Zeeuws diner gevierd. Op Voorschoten Online verscheen een mooi artikel over deze feestelijke presentatie. 

  Nu lonkt nog het reisverhaal van Johan Steengracht naar Parijs, dat zij tegelijk met het reisjournaal naar Londen vond. Ze weet nu hoeveel werk en tijd het kost om van een manuscript een boeiend boek te maken; de toekomst heeft nog veel schrijf- en leesplezier in petto! 

  Bestellen
  Het schitterende boek is te bestellen bij Uitgeverij Verloren.

  Storm van Leeuwen-van der Horst, I., Reislustige Zeeuwse Regenten. De reis van Isaac en Paul Hurgronje, Paulus Ribaut en Johan Steengracht naar Londen in 1769, Uitgeverij Verloren, Hilversum, 2017.

  Terug naar blog

  Deel deze pagina