'De vroegere bewoners zouden vol bewondering zijn over het huidige Duivenvoorde'

 • Jaren geleden kwam ze als vrijwilliger op Duivenvoorde terecht. Ze beheert op professionele wijze het archief en gaf tot afgelopen zomer met veel plezier rondleidingen door het kasteel. Maak kennis met Fredriek, die al tien jaar werkzaam is voor Duivenvoorde: “Het feit dat het kasteel, het park en het landgoed nog bestaan als 'groene oase' in de drukke, volle Randstad is bijzonder. Hoeveel landgoederen en historische huizen zijn er in deze buurt niet verkaveld en afgebroken?”

  Archief van Duivenvoorde
  Fredriek Dufour-Briët kwam in 2006 als vrijwilliger op Duivenvoorde terecht. Daar gaf ze jarenlang rondleidingen en beheert ze het archief. Fredriek: “Samen met mijn collega Wim van den Eijkel orden ik de archiefstukken die na 2003 aan de Stichting zijn overgedragen. Tegelijkertijd maken wij een digitale inventaris op deze archiefstukken, zodat zij toegankelijk zijn. Bij nieuwe tentoonstellingen selecteer ik toepasselijke archiefstukken, voorzie ik ze van bijschriften en verschaf ik achtergrondinformatie.”

  Bijzondere vondst
  “Het archief van Duivenvoorde bestaat uit 4 onderdelen”, vertelt Fredriek. “1: de oudste stukken bevinden zich in het Familiearchief van Wassenaer van Duvenvoorde en 2: in het Familiearchief Steengracht, beide in het Nationaal Archief te Den Haag, 3: het huisarchief op het kasteel met stukken uit de periode ca. 1850-1960 en 4: het archief van de Stichting Duivenvoorde, de eigenaar sinds 1960, ook op het kasteel.” Heel af en toe doet Fredriek nog wel eens een bijzondere vondst. “In 2011 vond ik bij het opruimen van de grote kast in de bestuurskamer, de vijf verloren gewaande gastenboeken van de Galerie Steengracht terug!”

  Terug in de tijd
  Fredriek kent de bewonersgeschiedenis van Duivenvoorde als geen ander. Naar Anna Margaretha Bentinck (1683-1763) is ze wel nieuwsgierig. “Als ik terug in de tijd kon zou ik haar willen vragen hoe zij, na de dood van haar man in 1721, de voltooiing van de grote verbouwing van ca. 1717 heeft aangepakt.” In de loop der jaren is het kasteel inderdaad veel veranderd. Zouden de vroegere bewoners het kasteel nog terug kennen? “Ze zouden vol bewondering zijn voor de uitstekende staat waarin het kasteel zich nu bevindt en zouden verstomd staan door de publieke functie die het kasteel nu heeft, waarbij grote drommen bezoekers in het kasteel komen.”

  Terug naar blog

  Deel deze pagina