BIJzondere bewoners van Duivenvoorde

 • Bijen zijn enorm belangrijk voor mens en natuur. Helaas worden ze wereldwijd bedreigd met uitsterven. Ook honingbijen kunnen in de randstad niet overleven zonder imker. Gelukkig wordt er op Duivenvoorde actief geïmkerd. Maak vandaag kennis met imker Steven Kluft, die op dit moment 12 volken op het landgoed Duivenvoorde heeft staan: “Het landgoed leent zich bij uitstek om de bijenpopulatie in de randstad te helpen in stand te houden.”

       

  Bijen worden al enkele jaren met uitsterven bedreigd. Zorgwekkend; want veel van onze landbouwproducten (als groenten, fruit, koffie en cacao) zijn afhankelijk van bijen en andere insecten. Op Duivenvoorde is er gelukkig genoeg plek voor bijen. Steven vertelt: “Het landgoed van Duivenvoorde heeft een grote variëteit aan drachtplanten, voor zowel wilde bijen als honingbijen, vlinders en hommels. En daarmee ook een groot aantal vogels. Het landgoed leent zich dus uitstekend om de bijenpopulatie in de randstad te helpen in stand te houden.”

  Steven Kluft begon precies vier jaar geleden op Duivenvoorde met imkeren. Hij werkt er met Buckfast volken. Steven: “De Buckfast bijen zijn volken die speciaal veredeld zijn met de focus op bepaalde kenmerken zoals vroeg vliegen, rustig in omgang, veel halen, snelle ontwikkeling in het voorjaar. Op dit moment (juni 2016) staan er 12 volken, waarvan 10 een op een op elkaar staan: deze techniek maakt het mogelijk om minder in de volken in te grijpen en dit geeft rust.”

  Op Duivenvoorde zijn er plannen voor de aanschaf van een bijenstal. Waarom is zo’n stal belangrijk voor de bijen? “Een bijenstal is gunstig omdat de bijen dan minder op de tocht staan. Nou zijn mijn kasten goed geïsoleerd maar het scheelt toch aanzienlijk, vooral omdat de hele onderkant nu ‘open’ is. Alleen insectengaas houdt de bijen binnen en andere beesten (hoornaars, wespen, muizen, slakken) buiten. Voor de imker is het daarnaast ook prettig uit de wind en regen te kunnen werken.” En heeft zo’n bijenstal ook voordelen voor de bezoekers? “Ja, zeker! Het is een bijzondere bezienswaardigheid die bezoekers altijd leuk vinden. En ik kan dan makkelijker voor kleine groepen een kast open maken als ze dat willen. Verder leent zo’n ruimte zich bij uitstek voor andere activiteiten zoals voorlichting aan scholen over de natuur.”

  Maar voorlopig nog even gewone bijenkasten op het landgoed dus. Zijn die eigenlijk toegankelijk voor de bezoekers van Duivenvoorde? “De bijenkasten bevinden zich in de bloementuin, die op open dagen geopend is. En op sommige open dagen kunnen ze mij ook als imker in actie zien, zoals bijvoorbeeld op de Landelijke Open Imkerdagen. Verder kunnen bezoekers een afspraak met mij maken om, als de (weers)omstandigheden het toelaten, een kast van binnen te bekijken.”

  En tot slot, de honing, hoe smaakt die? “Lekker natuurlijk!” :-) 

  De honing van de bijen van Duivenvoorde wordt verkocht aan de kassa van het kasteel. Voor meer informatie over de bijen van Duivenvoorde of een afspraak met imker Steven Kluft kunt u contact met landgoed@kasteelduivenvoorde.nl.

  Terug naar blog

   

  Deel deze pagina