‘Wanneer mag je nu in het huis van een onbekende kijken?’

 • Van alle vrijwilligers kent hij de bewonersgeschiedenis van Duivenvoorde misschien wel het beste, en als je een object in het depot zoekt moet je ook bij hem zijn. Hij werkt ‘nog maar’ acht jaar als vrijwilliger voor Duivenvoorde, maar kan je alles vertellen over de kasteelbewoners en hun foto’s, brieven en andere objecten in onze collectie. Maak vandaag kennis met Hans: “Ik fiets altijd weer met een glimlach op mijn gezicht naar Duivenvoorde”.

  Sinds mei 2008 werkt Hans Gorter als gids en registratie beheer op Duivenvoorde. Een half jaar nadat hij met de VUT was, heeft hij zich bij het kasteel aangemeld als vrijwilliger. Sindsdien werkt hij er twee tot drie dagen per week. Hans: “Als gids leid ik bezoekers rond. Daarnaast houd ik me bezig met het registreren van objecten en bruiklenen en help ik mensen die vragen hebben over onze collectie.” Hans is ook betrokken geweest bij de voorbereidingen voor de nieuwe tentoonstelling. Hans: “In de afgelopen weken heb ik voorwerpen uit het depot gezocht die binnen het thema passen, zoals keukenspullen, koffers of oude foto’s bij archiefstukken.”

  De nieuwe tentoonstelling Upstairs Downstairs is sinds afgelopen weekend te zien op Duivenvoorde. Wat vindt Hans er zelf eigenlijk van? “Meer dan de moeite waard! Het is echt een feest, wanneer mag je nu in het huis van een onbekende kijken? De keuken maakt indruk, maar ook de prachtige kostuums blijken altijd weer een publiekstrekker te zijn. En niet te vergeten de geopende linnenkast, waar mensen vaak naar vragen. Bezoekers blijken toch nieuwsgierig naar het leven van een ander.”

  De tentoonstelling gaat over het leven van de adellijke bewoners, maar ook over het dienstdoende personeel. Hans: “Dat klopt. Maar weinig mensen weten hoe hard het vroeger werken was op het kasteel. Maar de bewoners waren tegelijkertijd erg goed voor hun personeel.” Duivenvoorde kent een lange en bijzondere bewonersgeschiedenis, toch? “Ja, inderdaad, 800 jaar geschiedenis. Ik ben met name wel benieuwd naar Hendricus Adolphus Steengracht. Ik zou graag eens een praatje met hem gemaakt hebben; hij schijnt heel verlegen te zijn geweest..”

  Wil Hans tot slot nog iets kwijt over de tentoonstelling? Hans: “Mijn favoriet uit de tentoonstelling is een reisnecessaire voor een dame en een heer, echt prachtig en heel bijzonder om deze bij elkaar te zien. De hele tentoonstelling is overigens, net als het kasteel en park, meer dan de moeite waard. Ik fiets altijd weer met een glimlach op mijn gezicht naar Duivenvoorde om daar mijn werkzaamheden te verrichten.”

  Kijk hier voor meer over de tentoonstelling Upstairs Downstairs, of over de openingstijden en tarieven.

   

  Terug naar blog

  Deel deze pagina