Restauratie Marotzaal - deel 2

 • Zoals u in het vorige blog al kon lezen, zijn de op het eerste oog gelijkende penanttafels en -spiegels in de Marotzaal toch wel heel verschillend. Opvallend genoeg zijn in de aanwezige verschillen patronen te herkennen. Deze lijken de meubelen in verschillende tijdvakken te plaatsen.

  Zo zijn de twee sets aan de korte raamzijde smaller en vermoedelijk op een later tijdstip hoger gemaakt. Dit is te zien aan een stukje hout dat aan beide kanten in de spiegellijst is gezet. Aan de lange raamzijde staan drie bredere sets. De middelste wijkt sterk af van de andere twee. De in het hout uitgesneden decoraties zijn namelijk minder fijn en in slechtere staat. Het snijwerk van de andere twee is wel in dezelfde stijl uitgevoerd. Uit deze aanwijzingen wordt duidelijk dat de vijf sets in drie fasen ontstaan zijn.

  Theodorus Netscher, Familieportret van Arent IX van Wassenaer, Anna Margaretha Bentinck en hun zoon Jacob Jan Brillanus van Wassenaer, ca. 1717.

  Theodorus Netscher, Familieportret van Arent IX van Wassenaer, Anna Margaretha Bentinck en hun zoon Jacob Jan Brillanus van Wassenaer, ca. 1717.

  Na het overlijden van kasteelheer Arent IX van Wassenaer in 1721 komt het leven op Duivenvoorde stil te liggen. Arent’s weduwe Anna Margaretha Bentinck beheert tot haar dood in 1763 het kasteel. Tijdens deze periode hield zij haar uitgaven aan het onderhoud van het kasteel bij in een kasboek, zoals toen gebruikelijk. Het valt op dat er vrijwel alleen kosten worden gemaakt voor het in stand houden van het gebouw en het landgoed. Investeringen in het interieur werden niet gedaan.

  Anna Margaretha woonde het grootste deel van het jaar in de hofstad Den Haag, waar het sociale leven van de adel zich grotendeels afspeelde. De familie bezat sinds de zeventiende eeuw een woning op de hoek Kneuterdijk – Lange Voorhout. Omdat men in deze woning vaak gasten ontving, was het van belang dat het interieur aan de laatste mode werd aangepast. In 1742 trouwde een van de dochters van Anna Margaretha, de 23-jarige Louise. Waarschijnlijk vonden de feestelijkheden rond het huwelijk plaats in het huis van de familie van de bruid. Ter ere hiervan werden nieuwe meubelen gekocht, waaronder twee tafels met marmeren bladen en bijbehorende spiegels.

  Wanneer het Haagse huis later in de achttiende eeuw wordt verhuurd, wordt een deel van de inrichting elders ondergebracht. Het is goed mogelijk dat de twee penanten op dat moment in de Marotzaal geplaatst werden. Dit zijn vermoedelijk de twee die op dit moment aan de korte raamzijde staan. Hoe de andere drie sets op Duivenvoorde terecht zijn gekomen, leest u in het volgende blog.

  Anoniem, De Kneuterdijk gezien van hoek Lange Voorhout, met links het huis van de familie van Wassenaer, 1844.

  Anoniem, De Kneuterdijk gezien van hoek Lange Voorhout, met links het huis van de familie van Wassenaer, 1844.

   

  Deel deze pagina