“Duivenvoorde is zo veel persoonlijker dan andere kastelen..”

Interview met een vrijwilliger op Duivenvoorde
 • Ruim vier jaar geleden stuitte ze tijdens een vakantie in Zuid-Afrika per toeval op een vacature bij Duivenvoorde. Ze bleek 1 van de 80 sollicitanten te zijn, maar werd aangenomen en is inmiddels coördinator gastvrouwen en –heren, coördinator kinderpartijtjes, winkelbeheerder én gastvrouw. Jolanda: “Ik vind het allemaal leuk om te doen, al is gastvrouw zijn bij de kinderpartijtjes soms zo ontroerend.. De kinderen verkleed als prinses, ridder of koning willen altijd weer terugkomen naar het kasteel!”


  Jolanda Klaver
  Jolanda Klaver werkt sinds juli 2011 met veel plezier op Kasteel Duivenvoorde. Jolanda: “Ik ben gastvrouw, winkelbeheerder en coördinator voor de kinderpartijtjes. Twee jaar geleden mocht ik ook de andere gastvrouwen en –heren gaan coördineren. Ik werk twee dagen op het kasteel, en iedere dag ziet er weer anders uit. Ik controleer bijvoorbeeld het kassalogboek, check de winkelvoorraad, bespreek de komende activiteiten op het kasteel met de office manager, doe de correspondentie, verricht catering- en andere ondersteunende werkzaamheden en ben natuurlijk gastvrouw voor bezoekers. Kortom, er is altijd wel wat te doen!”

  Jolanda hoeft zich dus niet te vervelen. Van welke werkzaamheden kan zij het meest genieten? “Gastvrouw zijn bij de kaarslichtrondleidingen is heel bijzonder; het kasteel heeft dan zo’n unieke sfeer! Als ik dan op zo’n mooie en frisse herfstavond even buiten sta en het kasteel van een afstandje bekijk.. geweldig! Maar ook gastvrouw zijn bij de kinderpartijtjes, dat is soms zo ontroerend. Vooral de jongste kinderen, verkleed als prinses, piraat, ridder of koning, zijn onvoorwaardelijk oprecht. Ze willen na afloop van het partijtje altijd weer terugkomen op het kasteel!”

  Maar zo’n oud kasteel met zo’n lange bewonersgeschiedenis, is dat wel leuk voor (kleine) kinderen? Jolanda: “Ja zeker, ze vinden het juist heel indrukwekkend! Vaak zijn ze nog nooit op een kasteel geweest. Kinderen zijn nieuwsgierig en zitten vol vragen. De speurtocht door het park is ook altijd weer een succes. Soms het ook spannend, vooral voor de kleintjes, maar de kindergidsen die ze rondleiden kunnen geweldig improviseren naar gelang de leeftijd van de groep.”

  Tot slot wil Jolanda nog iets kwijt over de sfeer op Duivenvoorde. Jolanda: “Er is gelukkig nog veel van de oudbewoners aanwezig; niet alleen de verhalen maar ook veel tastbaars zoals het meubilair en schilderijen. Dat maakt dat Duivenvoorde zo veel persoonlijker voelt dan andere, grote kastelen. En het enthousiasme en de samenwerking met iedereen op het kasteel vind ik top. Ik ben trots op alle gastvrouwen en –heren, op hun inzet dit museumseizoen. Ze vormen een uitstekend visitekaartje voor Kasteel Duivenvoorde!”

  Meer informatie over Duivenvoorde voor kinderen, en de kinderpartijtjes leest u hier.

  Deel deze pagina