Een bijzondere herinnering aan die prachtige dag in april..

Interview met een vrijwilliger op Duivenvoorde
 • Bijna tien jaar geleden begon ze op Duivenvoorde met het registreren van kunstobjecten. Inmiddels doet ze veel meer dan dat en variëren haar taken van het rondleiden van bezoekers en verzorgen van ‘specials’ tot de administratie van het Restauratiefonds Duivenvoorde. Maak vandaag kennis met Marijke: “Een mooie herinnering aan Duivenvoorde is die prachtige dag in april, toen het (toen nog) prinselijk paar per fiets een bezoek aan het kasteel bracht..”

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Marijke Elstak werkt sinds begin 2007 als vrijwilliger op Duivenvoorde, waar ze via een vriendin na haar ‘werkzame leven’ terecht kwam. Marijke: “Ik ben begonnen met het registreren van voorwerpen in het Adlib-systeem als wapens, prenten en porselein. Later ben ik geslaagd voor mijn opleiding als gids en mocht ik ook bezoekers rondleiden. Daarnaast verzorg ik (samen met iemand anders) ook regelmatig de ‘Special Porselein’, en doe ik de administratie voor het Restauratiefonds Duivenvoorde.”

  Een drukke dame dus, die Marijke, want dat is nog niet alles. Ze assisteert ook dagelijks bij voorkomende werkzaamheden als het helpen van de bloemendames én steekt ook nog regelmatig haar handen uit de mouwen bij open dagen en evenementen op het kasteel. En dat doet ze, zowel voor als achter de schermen, allemaal met evenveel passie en enthousiasme. Wat ze het leukste vindt om te doen? Marijke: “Het rondleiden van bezoekers! Het is altijd weer spannend wie ik mag rondleiden en wat de reacties zullen zijn.”

  DuivenvoordeMarijke heeft bijzondere herinneringen aan de jubileumtentoonstelling in 2010. “Tijdens die tentoonstelling, op een prachtige dag in april, bracht het (toen nog) prinselijk paar per fiets een bezoek aan het kasteel. Bijzonder! Maar ook de tentoonstelling zelf was mooi. De combinatie oud en nieuw was prachtig; het porselein van Hella Jongerius in de Oosterlandse kamer, de glazen vazen in de tuin..” Ook van de huidige tentoonstelling kan Marijke genieten. “Zo mooi om de familie door de eeuwen heen bij elkaar te hebben op deze bijzondere, historische plek. En ik ben wel benieuwd naar Maria van Voorst van Doorwerth (1575-1610), hoe het is om te poseren in je prachtigste japon met al je juwelen en fraaie waaier.. Jammer dat ze al vroeg is overleden. Ze heeft de bouw van het ‘zomerhuis’ nooit meegemaakt.”

  Daarnaast zet Marijke zich dus ook actief in voor het Restauratiefonds Duivenvoorde. “Het Restauratiefonds draagt eraan bij om Duivenvoorde als levend cultuur- en natuurmonument te behouden en versterken. Met het geld dat via het fonds binnenkomt hebben we al prachtige dingen kunnen realiseren, zoals de restauratie van het torenuurwerk, en nu (hopelijk) de aankoop van het monumentale wintergezicht door Andreas Schelfhout.” Mooi werk dus! “Ja, inderdaad. Ik hoop dat Duivenvoorde nog in lengte van jaren in goede staat behouden mag blijven voor toekomstige generaties. Om te genieten van historie en groen, zeker met het prachtig herstelde park. Met elkaar zullen wij daar ons best voor doen.”

  Meer over het Restauratiefonds Duivenvoorde vindt u hier.

  Deel deze pagina