"Ik hoop dat Duivenvoorde nog eeuwen mag blijven bestaan.."

Interview met een vrijwilliger op Duivenvoorde
 • Hij heeft jarenlang gewoond én gewerkt op het kasteel. Wonen doet hij er inmiddels niet meer, maar werken nog wel. En niet zo maar – hij heeft misschien wel de meest bijzondere baan van Nederland. Arend is namelijk de kasteelbeheerder van Duivenvoorde. Arend: “Geen werkdag is hier hetzelfde, en dat maakt het werken op het kasteel zo bijzonder.” Lees hier hoe het leven van de kasteelbeheerder van één van de oudste kastelen van Zuid-Holland eruit ziet. 

  MEN13

  Arend Slot werkt al 24 jaar op Kasteel Duivenvoorde. Voorheen woonde hij ook op het kasteel, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Hij heeft het erg naar zijn zin op het historische kasteel. Arend: “Een werkdag is hier geen enkele dag hetzelfde en wordt ingevuld door de activiteiten die op die dag gebeuren. En die activiteiten variëren van het houden van toezicht tot het ontvangen van bruidsparen, en van het telefonisch beantwoorden van bezoekersvragen tot de ondersteuning bij organisatie, coördinatie en realisatie van publieksevenementen en horeca-exploitatie.” Genoeg afwisseling dus!

  Ondanks dat geen dag hetzelfde is, maakt Arend nog regelmatig bijzondere dingen mee. “Gebeurtenissen op het kasteel waar Koninklijk bezoek bij aanwezig is, zijn altijd wel heel speciaal. En ik kan er ook altijd weer van genieten als de bezoekers met een tevreden gevoel naar huis gaan. Dat geldt trouwens ook voor de vrijwilligers en medewerkers van het kasteel.” En maakt hij dan nooit minder leuke dingen mee op het kasteel? Arend: “Natuurlijk gebeurt er wel eens wat, maar dat is op iedere werkplek zo. Niks noemenswaardig in ieder geval!”

  In de huidige tentoonstelling staan de familieportretten van de kasteelbewoners door de eeuwen heen centraal. Arend: “Ik denk dat de bewoners het erg mooi hadden gevonden als ze het konden zien, dat er nu zo veel familieportretten tegelijkertijd op het kasteel te zien zijn. Maar misschien zullen ze het ook jammer gevonden hebben dat er door de nodige activiteiten veranderingen plaatsvinden die ten kosten gaan van de authenticiteit van het interieur. Ik ben bijvoorbeeld erg benieuwd naar Arend IX en zijn vrouw Anna Margaretha Bentinck, ik vraag me af of zij zich zouden kunnen voorstellen hoe het kasteel er nu bijna drie eeuwen later uit ziet, nu het een stichting is..”

  Arend heeft door zijn werk een bijzondere band met het kasteel. “Vooral dat Duivenvoorde vanaf 1226 altijd vererfd is geweest, en dat alles in het kasteel dus ook afkomstig uit de familie is. Dat onderscheidt het echt van andere kastelen. Ik hoop dat Duivenvoorde nog eeuwen mag blijven bestaan in zijn oorspronkelijke staat. Natuurlijk moet het in bepaalde opzichten met de tijd mee, maar ik hoop dat dat niet te veel ten koste gaat van het interieur.”

  Deel deze pagina