#Collectievissen

 • Overgewaaid uit Australië, waar het al jarenlang razend populair is. In Nederland begint het ook voet aan de grond te krijgen. Zeker nu talloze grote Nederlandse musea zich er aan wagen. En nu dus ook Kasteel Duivenvoorde. Collectievissen: niet zo maar een twittertrend, maar een nieuw fenomeen in de Nederlandse museumwereld?

  Collectievissen betekent letterlijk: vissen in de collectie. De regels zijn simpel. Iedere week op dinsdag lanceert MuseumMedia een nieuw thema op Twitter. De vissers (musea en kunstliefhebbers) gaan vervolgens in hun collectie op zoek naar objecten die bij dit thema passen, en delen dit op Twitter onder de hashtag #collectievissen. Dit levert een bijzondere verzameling van prachtige plaatjes op die anders voor het publiek grotendeels onzichtbaar zou zijn geweest.

  Hoewel er natuurlijk niets boven een echt bezoek aan een museum gaat, kun je nooit alles zien. In de depots bevindt zich namelijk vaak een groot deel van de collectie dat nooit zichtbaar zal zijn voor het publiek. En dat is eeuwig zonde. Musea willen graag laten zien wat ze in huis hebben en daar vormt het collectievissen de perfecte gelegenheid voor. Het ‘onzichtbare’ wordt op deze manier zichtbaar gemaakt. Daarnaast daagt het uit om op een andere, verrassende manier naar kunst te kijken.

  Collectievissen is jaren geleden ontstaan in Australië onder de naam #collectionfishing. Het bleek een groot succes en de meest verrassende kunstobjecten werden ineens zichtbaar voor een groot publiek. Een tijdje geleden nam het Afrika Museum het initiatief het collectievissen naar Nederland te halen en binnen een dag haakten al 16 andere Nederlandse musea aan. #Collectievissen belooft ook hier een groot succes te worden.

  Het is vandaag dinsdag en dus heeft MuseumMedia weer een nieuw thema gelanceerd: molens. Ook Duivenvoorde heeft al in de collectie gevist voor een toepasselijke afbeelding. Nieuwsgierig? Of benieuwd wat er verder  al uit de Nederlandse collectie is opgevist? Dit kun je op Twitter eenvoudig zien door te zoeken op #collectievissen.

  Meer weten over collectievissen? Lees het hier!

  Deel deze pagina