Johan van Wassenaer van Duvenvoirde

 • Kasteel Duivenvoorde hangt vol met portretten van belangrijke mensen. Van niemand hangen er echter meer portretten in het eeuwenoude kasteel dan van Johan van Wassenaer van Duvenvoirde (1577-1645). Wie was deze man, wat heeft hij voor Duivenvoorde betekend en waarom hangen er zo veel portretten van hem in het kasteel?

  Johan van Wassenaer van Duvenvoirde werd in 1600, toen zijn vader overleed, de dertiende heer van Duivenvoorde. Hij was een uiterst succesvol man met talrijke hoge maatschappelijke functies. In 1603 nam Johan namens de ridderschap van Holland zitting in de Staten van Holland en werd later benoemd tot hoogheemraad van Rijnland en vervolgens tot curator van de Leidse Universiteit.

  Johan had zowel geld als macht en dat mocht de buitenwereld weten: hij kocht vrijgekomen heerlijkheden op, liet zich vele malen portretteren en investeerde fors in de aankoop en verbouwingen van zijn huizen. Ook Duivenvoorde werd grondig gerenoveerd. De werkzaamheden werden in 1631 afgerond. Het was de eerste grote verbouwing van het kasteel waarbij het middeleeuwse complex werd veranderd in een imponerend, symmetrisch kasteel. De gedenksteen boven het voorportaal met 1631 erop wijst daar nog altijd naar.

  Dat Johan zich zo vaak en niet door de minste schilders liet portretteren, was dus een manier om zijn macht en aanzien te etaleren. Op Duivenvoorde bevinden zich momenteel nog vijf (familie)portretten van hem, waaronder een levensgroot doek door Theodoor Netscher (ca. 1700-1705) dat zich als onderdeel van een decoratieprogramma in de Marotzaal bevindt. Ook liet hij zich nog meerdere malen portretteren door Evert Crijnsz. van der Maes en Johannes Mijtens.

  Één van de eerste portretten die je ziet wanneer je het kasteel via het voorhuis betreedt, is niet voor niets een portret van Johan. Als herinnering aan de belangrijke rol die hij voor Duivenvoorde gespeeld heeft.

  Benieuwd naar de rest van de portretten van Johan van Wassenaer van Duvenvoirde? Op www.facebook.com/duivenvoorde zijn de vier mooiste portretten te zien. De portretten zijn uiteraard ook van dichtbij te bewonderen op het kasteel zelf.

  Deel deze pagina