'Duivenvoorde is zo veel meer dan een kasteel en park!'

 • Hoewel hij al bijna tien jaar voor Duivenvoorde werkt, is hij nauwelijks in het kasteel te vinden. Liever is hij buiten, waar hij zich bezig houdt met het beheer van het landgoed en park van Duivenvoorde. Maak vandaag kennis met Dick, de terreinopzichter van Duivenvoorde, wiens werkdagen sterk seizoensgebonden en daardoor nooit hetzelfde zijn: “Van de prachtige ijsvogel en groene specht tot de interessante en soms zeldzame flora en fauna: het park van Duivenvoorde is erg bijzonder!”

  Dick de Vlieger is de terreinopzichter van Duivenvoorde, wat inhoudt dat hij dagelijks beheerder is van het landgoed en park. Dit doet hij al bijna tien jaar, maar het verveelt hem nooit. Iedere dag is namelijk anders. Dick: “Werkdagen zijn sterk seizoensgebonden. Naast zelf van alles doen, instrueer en begeleid ik collega’s, vrijwilligers en aannemers. De werkzaamheden in het voorjaar en zomer bestaan o.a. uit maaien, onkruid wieden, beregenen gazons, schoon houden van het park en klein onderhoud aan bouwwerken. In het najaar en winter doen wij o.a. plantwerkzaamheden, snoeien en soms verwijderen van bomen en heesters. Ook wordt het hout verwerkt en verkocht als haardhout, en in december houden wij de traditionele kerstboomverkoop.”

  Dicks werkzaamheden zijn zeer breed en divers dus. En daar kwam de afgelopen periode ook het parkherstelplan nog bij. Hoe verloopt dat? Dick: “Het herstelplan zit inmiddels in de afrondende fase, na plaatsing van een drietal bruggen begin september is het park nagenoeg af. De grootste verandering is een grotere wandelmogelijkheid. Mensen kunnen nu komen in delen van het park welke vroeger onbegaanbaar en afgesloten waren. Ook de nieuwe bosvijver geeft een heel andere dimensie. En niet te vergeten de Leidse tuin, deze heeft een metamorfose ondergaan van een rommelige kerstboomkwekerij naar een stijlvolle boomgaard annex bloementuin. Het onderhoud van het park is wel wat intensiever geworden.”

  Ondanks dat Dick zich dus niet hoeft te vervelen, verzorgt hij samen met zijn deskundige collega’s ook rondleidingen op afspraak door het park. Een unieke kans om het kasteelpark eens door de ogen van een deskundige te zien, of niet? Dick: “Ja, we vertellen over bepaalde dingen en zaken in het park die wij tegenkomen, voorzien van leuke anekdotes natuurlijk. Het is een stijlvol park met bijzondere wandelpaden en veel schitterende (ver)gezichten. Veel interessante en soms zeldzame flora en fauna zoals oudere bomen met weer eigen bewoners als eekhoorns en vleermuizen. In het hele park zijn zeer veel soorten vogels waaronder de ijsvogel en groene specht.”

  Tot slot de vraag wat de oudbewoners van het herstelde kasteelpark gevonden zouden hebben. Dick: “Ik denk dat ze het geweldig zouden vinden. Al is het natuurlijk wel een groot verschil dat het park vroeger enkel voor de bewoners en hun gasten was, terwijl het nu opengesteld is voor het publiek.” En gelukkig maar, des te meer mensen kunnen er nu van genieten!

  Geïnteresseerd in een unieke rondleiding door het herstelde kasteelpark van Duivenvoorde door Dick of één van zijn collega’s? Lees het hier.

  Deel deze pagina