De collectie Steengracht

 • Dat Kasteel Duivenvoorde er alles aan doet om het monumentale winterlandschap door Andreas Schelfhout te verwerven, had je vast al gehoord. En dat het schilderij uit de befaamde collectie Steengracht van Duivenvoorde komt, wist je misschien ook al. Maar wat is dat precies voor collectie? Wie heeft de collectie opgebouwd en wat heeft het met Duivenvoorde te maken?

  Het winterlandschap door Andreas Schelfhout werd in 1857 direct bij de schilder gekocht door Hendrik Steengracht van Oosterland (1808-1875). Hendrik bezat een grootse kunstverzameling; van oude meesters naar levende meesters uit de Hollandse en Franse Romantische school en vervolgens naar ‘moderne’ meesters uit de school van Barbizon en de Haagse school. Het was een echte familiecollectie, opgebouwd vanaf de 18de eeuw.

  Na het overlijden van Hendrik Steengracht van Oosterland kwam de collectie in het bezit van Hendricus Adolphus Steengracht van Duivenvoorde (1836-1912); toenmalige eigenaar van Duivenvoorde. Een deel van de collectie kwam dus ook op het kasteel te hangen. Hij droeg zorg voor de collectie en breidde deze met verschillende belangrijke werken uit.

  Op 15 mei 1912 overleed Hendricus Adolphus. Zoals bij testament bepaald, moest de schilderijencollectie verkocht worden. En zo geschiedde: op 9 en 10 juni 1913 werd de collectie verkocht op de veiling. ‘Big art sales coming’, kopte de New York Times enkele dagen voorafgaand. Vanaf dat moment verspreidde de collectie Steengracht zich over de hele wereld.

  Inmiddels hebben verschillende werken uit deze collectie hun weg – gelukkig – weer terug gevonden naar Kasteel Duivenvoorde. Geen van deze werken beschikt echter over de iconische kracht om het verhaal van Steengracht overtuigend te vertellen. Het monumentale wintergezicht door Schelfhout kan dat wél en zou deze oude collectie perfect kunnen vertegenwoordigen. Het feit dat het werk sinds kort weer op de markt is lijkt dan ook een unieke kans voor Duivenvoorde om het werk alsnog aan te kopen en daarmee in openbaar Nederlands kunstbezit te houden. Het is nu of nooit!

  Meer weten over ons project om het wintergezicht aan te kopen? Lees het hier.

  Deel deze pagina