'Hier kan geen Rijksmuseum tegenop'

 • Ze is geboren op een steenworp afstand van Duivenvoorde en ging als kind al schaatsen op de bosvijver. Dat ze nu voor het kasteel het bruisende en spiksplinternieuwe Nationaal Portrettenweekend mag organiseren vindt ze dan ook heel bijzonder. Maak vandaag kennis met Femke Hameetman: “De verschillende ingrediënten en een programma vol verrassingen maken dit evenement uniek!”

  Femke Hameetman heeft haar eigen bedrijf, MuseumLAB, waarmee ze van alles op cultureel en publieksgebied doet: tentoonstellingen ontwikkelen, films produceren, evenementen organiseren en nog veel meer. Femke: “Momenteel ben ik vooral druk met de inhoudelijke ontwikkeling van drie familietentoonstellingen in Naturalis, mijn rol als adviseur bij het Mondriaanfonds en natuurlijk met het Nationaal Portrettenweekend op Duivenvoorde.”

  Met haar bedrijf MuseumLAB heeft Femke de organisatie van het Nationaal Portrettenweekend op zich genomen. Femke: “Zo’n groot evenment organiseren gaat natuurlijk niet in je eentje. Zo werk ik samen met Maret van Esch, die ik voor deze klus heb ingehuurd, en werken we samen met heel veel verschillende mensen op het kasteel. Gelukkig gaat dat erg goed. Het is veel werk maar het is een project waar ik energie van krijg. En we werken met leuke mensen!”

  Het Portrettenweekend wordt georganiseerd binnen het kader van de tentoonstelling over de adellijke familieportretten op Duivenvoorde. Femke: “Ik vind de tentoonstelling zo bijzonder omdat het kasteel iets biedt dat de meeste musea niet kunnen, namelijk kunst tonen op de plek waar het voor gemaakt is. Daardoor krijgt het context. De portretten van de voorouders van vele bewoners zijn nu weer thuis gekomen. Ik moet als ik door de kasteelkamers loop vaak aan dat nummer van Dotan denken: ‘We’re coming home now…’. Daar waar ze oorspronkelijk  horen. Daar kan zelfs geen Rijksmuseum tegenop!”

  Het Nationaal Portrettenweekend wordt heel gaaf. Femke vertelt: “De verschillende ingrediënten maken het uniek: het is laagdrempelig en gezellig en is er is ook een stevig verdiepend aanbod. Wetenschap, kunst, historie, nieuw, analoog en digitaal, voor volwassenen en kinderen. Een mooi programma vol verrassingen. Leuk en leerzaam, dus. En niet te vergeten vanwege de locatie zelf: het historische kasteel en het romantische kasteelpark zijn prachtig!”

  En, tot slot, zou ze zelf ook gaan als ze het niet organiseerde? “Ja zeker! Het is een mooie aanleiding om het kasteel te bezoeken. Op zaterdag zou ik met mijn vriend gaan of met een groepje vriendinnen. Echt een dag om even bij te komen, iets op te steken maar ook om bij te praten in de kasteeltuin onder het genot van een hapje en drankje.  Op zondag zou ik mijn vier kinderen in de leeftijd van 7-12 jaar meenemen en  genieten met ze van het kasteel en de vele activiteiten. Om naderhand natuurlijk hun zelfgemaakte portretten te bewonderen..!”

  Het Nationaal Portrettenweekend vond plaats op 27 en 28 juni 2015 op Kasteel Duivenvoorde.

  Deel deze pagina