Een jonge kasteelvrouwe

 • Hoe is het om op 10-jarige leeftijd een eeuwenoud kasteel met landgoed te erven? Een voorrecht? Of een last? Lees hier het verhaal van Henriette van Neukirchen genaamd Nyvemheim, die op 10-jarige leeftijd de eigenaar van Duivenvoorde werd.

  Een eeuwenoud kasteel erven klinkt romantischer dan het is. Naast de inboedel, een geweldige kunstcollectie en een geweldig kasteelpark krijg je er namelijk ook het onderhoud voor een enorm kasteel bij. En dat valt voor zo’n oud kasteel niet bepaald mee. Het overkwam Henriette van Neukirchen genaamd Nyvemheim (1807-1849). Zij was familie van Arent IX van Wassenaer, en erfde in 1817 een verwaarloosd Duivenvoorde.

  Henriette was een creatieve, reislustige jongedame met brede interesses. Ze kreeg een opvoeding met veel aandacht voor muziek en tekenen. Uit haar jeugd zijn nog diverse prachtige tekeningen en schilderijtjes in waterverf bewaard gebleven. Daarnaast hield ze verschillende reisjournalen bij tijdens haar reizen naar Zwitserland en Italië. Ook had ze een passie voor het verzamelen van schelpen en mineralen.

  Henriette kwam uit een vermogend gezin en ook haar latere echtgenoot, Nicolaas Johan Steengracht (1806-1866), was zeer gefortuneerd. Hoewel Duivenvoorde in 1817 zwaar verwaarloosd was door achterstallig onderhoud, kwam daar dankzij Henriette gelukkig verandering in. Dankzij Henriette en Nicolaas Johan brak op Duivenvoorde zelfs een periode van bloei aan. Ze lieten de tuin stevig onder handen nemen en ook het interieur werd volgens de laatste mode ingericht. Duivenvoorde had veel te danken aan deze jonge kasteelvrouwe en haar man!

  Helaas overleed Henriette al op jonge leeftijd; ze was pas 42. Ze heeft dus nooit lang van haar kasteel kunnen genieten.

  Zowel de reisjournalen, tekeningen als de verzamelingen van Henriette zijn bewaard gebleven op Duivenvoorde en te zien op de tentoonstelling.

  Deel deze pagina