MuseumJeugdUniversiteit zo. 2 sept

De leukste colleges voor kinderen

 • Ben je nieuwsgierig naar het leven op een kasteel of buitenplaats? Kom dan naar de MuseumJeugdUniversiteit voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en ontdek in een reeks van vier colleges hoe leuk wetenschap is!

  Duivenvoorde organiseert samen met Huygens' Hofwijck dit najaar vier colleges: twee op Duivenvoorde (2 en 16 september) en twee op Hofwijck (23 en 30 september).

  Tickets voor het volgen van vier colleges kosten €20,- en bestel je via de MuseumJeugdUniversiteit. Het volgen van één college is niet mogelijk.

  Programma zondag 2 september

  Onderwerp:    Wie kan zijn eigen boontjes doppen?
  Spreker:          Korneel Aschman - erfgoedadviseur bij historische tuinen en parken
  Locatie:           Kasteel Duivenvoorde
  Tijd:                11:00 - 12:00 uur

  Waarom het kweken van je eigen groenten en bloemen leuk? En waarom was dat vroeger nodig? Kasteel Duivenvoorde is al eeuwenlang in het bezit van een nutstuin. Maar wat is dat precies, een nutstuin? 

  Korneel Aschman is erfgoedadviseur en weet superveel over historische parken, tuinen en buitenplaatsen. Bij mooi weer wordt het kindercollege buiten bij de historische nutstuin gegeven!

  Programma zondag 16 september

  Onderwerp:                    Waarom hadden kastelen (als Duivenvoorde) vroeger een kruidentuin?
  Spreker:                          Joke Verkuylen - Herborist

  Locatie:                           Kasteel Duivenvoorde
  Tijd:                                11:00 - 12:00 uur

  Waarom hadden kastelen en kloosters vroeger vaak kruidentuinen? Wat gebeurden er met die kruiden? En wat groeit er precies in de kruidentuin van Kasteel Duivenvoorde?

  Joke Verkuylen is herborist en is dus een specialist in de kruidengeneeskunde. Daarnaast houdt ze (samen met anderen) de kruidentuin van Duivenvoorde bij. Zij weet je dus alles vertellen over kruidentuinen van kastelen. Bij mooi weer vindt dit college buiten bij de kruidentuin plaats en mag je zelf kruiden plukken, ruiken en zelfs proeven!

  Programma zondag 23 september

  Onderwerp:                    Hoe vermaakten kinderen zich op Hofwijck in de 17de eeuw?
  Spreker:                          Karlien Ritter - kunsthistoricus en Hoofd Museale Zaken
  Locatie:                           Huygen's Hofwijck
  Tijd:                                11:00 - 12:00 uur

  Hofwijck was voor vader Constantijn Huygens een plek om tot rust te komen en zijn familie en vrienden te ontvangen. Maar hoe was dat voor zijn vijf kinderen? Kwamen die er ook vaak en wat deden ze dan? Gingen de kinderen eigenlijk naar school en wat leerden ze? Welke spellen speelden zij om zich te vermaken in de Gouden Eeuw? Want de televisie en de computer bestonden natuurlijk nog niet! 

  Programma zondag 30 september

  Onderwerp:                    Wat is er zo uniek aan de buitenplaats Hofwijck?
  Spreker:                          Ad Leerintveld - conservator moderne handschriften
  Locatie:                           Huygens' Hofwijck
  Tijd:                                11:00 - 12:00 uur

  In de zeventiende eeuw werden er in Nederland veel buitenplaatsen aangelegd. Een ligging aan het water, zoals aan de Vliet, was erg geliefd. Het was een plek om je even terug te trekken en tot rust te komen van het drukke leven. Buitenplaats Hofwijck is door Constantijn Huygens aangelegd en door hem zelf ontworpen. Huis en tuin zijn uniek en dat is terug te vinden in de plattegrond van het buiten. Waarom was het ontwerp zo uniek? En door wie was Constantijn Huygens zo geïnspireerd? Constantijn Huygens specialist Ad Leerintveld vertelt het tijdens het college op Hofwijck.

  Deel deze pagina
Andere activiteiten
 • Rondleiding kasteel
  4-6-2020

  Iedere donderdag t/m zondag om 12.00 uur en 14.00 uur verzorgen onze deskundige gidsen rondleidingen door het kasteel. In de tentoonstelling...

 • Lezingenreeks Buitengewoon Duivenvoorde
  18-6-2020

  Tijdens deze boeiende lezingen vertellen diverse experts vanuit hun vakgebied over Duivenvoorde. Zij geven ieder op hun eigen manier een kijkje...

 • Vaderdag op Duivenvoorde
  21-6-2020

  Je vader dit jaar met Vaderdag verrassen met een origineel uitje? Kom gezellig naar Kasteel Duivenvoorde. Met ieder uur een rondleiding door...

 • Parkwandeling Zomer
  27-6-2020

  Het is zomer! Ontdek de kleurenpracht van het landgoed tijdens deze wandeling. Planten staan in bloei, vlinders fladderen rond en de vogels fluiten...

 • Familierondleidingen zomervakantie
  22-7-2020

  In de zomervakantie organiseert Kasteel Duivenvoorde speciale familierondleidingen. De rondleidingen zijn voor families met kinderen van 6 t/m...

 • Open Monumentenweekend
  12-9-2020

  Op 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag. Het hele weekend staan de kasteelpoorten open voor het publiek en zijn zowel het kasteel...

Tags